| 437 Görüntüleme

Pelvik (genital) varis nedir?

Pelvik (genital) varis nedir?

Pelvik varis, kadınlarda yumurtalık ve rahim çevresindeki toplardamarların genişlemesidir. Bacaklarda olduğu gibi yumurtalık toplardamarındaki kapak yetmezliği ve yerçekiminin etkisine bağlı kanın geri kaçması ile pelvisteki toplardamarlarda basınç artışı sonucu ortaya çıkar.

Çok ve sık doğum yapan 25-40 yaşları arasındaki doğurgan kadınlarda görülür. Bacak varislerinde olduğu gibi genellikle dışardan farkedilmezler. Varisler sadece karın içinde olabileceği gibi dış genital bölgede (vajina ve vulva) de görülebilir. Dış genital bölgedeki varisler uyluk ve baldırlara doğru da uzanabilir.

Pelvik varis menstruasyon (adet görme), uzun süreli ayakta kalma, cinsel ilişki ile artan pelvis (alt karın), bel, dış genital bölge ve sırt ağrısına neden olur. Ağrı dışında karın alt bölgesinde dolgunluk veya ağırlık hissine de yolaçabilir. Hastalar, çoğunlukla sık idrara çıkmadan şikayetçidir.

Bu varislere bağlı ortaya çıkan klinik tabloya “pelvik konjesyon sendromu veya pelvik venöz yetmezlik” denir. Pelvik venöz konjesyon sendromu, kronik (uzun süreli) pelvik ağrının sık görülen nedenlerinden biridir. Diğer kadın ve idrar yolu hastalıkları ile karışabildiğinden çoğunlukla gözardı edilir. 

Hastalık vajinal ultrasonografi, pelvik bilgisayarlı tomografi veya MR tetkiki ile tespit edilir.

Pelvik konjesyon sendromu nasıl geçer? diye sorabilirsiniz: 

1.Erken dönemde damar genişlemesini azaltan ve hormon dengesini düzelten ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar kısa süre etkilidir.

2. Cerrahi olarak rahim ve yumurtalık çevresindeki varislerin çıkarılması güçtür. Bu nedenle ameliyatta rahim ve yumurtalıklar da alınabilir.

3. Pelvik varislerde en etkin tedavi yöntemi anjiyografidir. Anjiyografi ile kaçağın olduğu yumurtalık toplardamarı koil adını verdiğimiz ince sarmal teller veya doku yapıştırıcıları ile kapatılır. Bu işleme embolizasyon tedavisi denmektedir. İşlem ameliyatsız tedavi yöntemidir ve anestezi gerektirmez. Tedaviden 2-3 saat sonra hasta evine gönderilir. İşlem sonrası bir kaç gün süren ağrı görülebilir ve buna yönelik ilaçlar verilir. Hastaların büyük çoğunluğu tedaviden 1-2 gün sonra normal yaşantısına döner.

Vajinal ve bacak varisleri de mevcut ise bir ay sonra ikinci seansta bu varislere yönelik endovasküler tedaviler yapılır.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgiye, Pelvik varis ve pelvik venöz yetmezlik nedir?”  bölümünden ulaşabilirsiniz.