| 355 Görüntüleme

Varis hastalığım var mı?

Varis hastalığım var mı?

Venöz yetmezlik yani varis milyonlarca insanı etkileyen, ilerleyici bir hastalıktır. Bacak toplardamarlarının kapakçıklardaki hasara bağlı kirli kanın kalbe verimli bir şekilde geri dönmemesi sonucu ortaya çıkar. Zamanla ağrı, ödem, kramp gibi şikayetlere ve görünür varislere neden olur. Tedavi edilmediği takdirde ciltte renk değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve varisli damarlarda kan pıhtılaşması gibi ciddi problemlere yolaçabilir. Sizde varis başlangıcı olduğunu düşünüyor iseniz size rahatlatacak 10 önerimiz mevcuttur.

Bacaklarınızı mümkün olduğunca kalp seviyesinin üzerine kaldırın ve 30 dakika kadar bu şekilde tutun. Bunu yapmanın en iyi zamanı, uzun süre ayakta durduktan veya sıcak bir duştan sonradır.

Bol giysiler giyin, bacaklarınızı ve belinizi sıkıca saran giysilerden kaçının. Bu, vucüdunuzun alt kısmındaki kan akışını kolaylaştıracaktır.

Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının. Bu tür ayakkabılar, baldırınızdaki kasların sürekli kasılmasına ve toplardamalarınızın tam kapasite çalışmasını engeller.

Düzgün ve dik oturun. Bacak, bacak üstüne atmak veya bağdaş kurmak toplardamarların uzun süre sıkışmasına yol açar.

Yürümek, baldır kaslarının ritmik kasılmasını ve kalbe kan akışının düzenler. Her gün en az 30 dakika yürüyün. Yürümek dışında günde 30 dakika bisiklete binmek ve yüzmek venöz yetmezliğe iyi gelen sporlardır.

İki saatten fazla oturmak veya ayakta durmaktan kaçının.  Sürekli oturmak zorundaysanız ara vererek yürüyüş yapın.

Kıtalararası uçuşlarda, uzun süre ayakta kalındığında veya ağır yükler taşırken varis çorabı giymek kirli kanın bacaklarda birikmesini engeller, kanın dönüşünü kolaylaştırır.

Genetiğinizi iyi bilin. Ailesinde damar hastalığı veya varis öyküsü olan kadınlar, adet görürken, menopozda ve gebeliğin ilk üç ayında varis çorabı giymelidir.

Sigara içmeyin. Sigara içmek ve başkasının dumanına maruz kalmak damarları daraltır ve genel dolaşımı bozar.

Bu öneriler size yeterli gelmiyor ise hastalığın riskleri,  önlenmesi ve tedavi seçeneklerini öğrenmek için uzman bir doktora muayene olmalı ve doppler incelemenizi yaptırmalısınız.