| 227 Görüntüleme

Venöz yetmezlik nedir?

Venöz yetmezlik nedir?

Venöz yetmezlik nedir?

Temiz kan kalbin pompalaması ile atardamarlarımız yoluyla diğer dokularımıza taşınmaktadır. Toplardamarlarımızdaki kirli kanın akışı pasif yol ile olmaktadır. Kalbin oluşturduğu negatif basınç ve baldırdaki kaslarımızın ritmik kasılması kanı kalbe taşır. Toplardamarlarımızda kanın geriye kaçmasını engelleyen kapakçıklar mevcuttur. Kan kalbe doğru aktıktan sonra bu kapakçıklar tek yönlü kapanarak geriye kaçmasını engeller. Bu kapakçıkların hasarlanması ile kirli kan yerçekiminin de etkisi ile geriye doğru kaçar ve basınç artışına neden olur.  Bu duruma venöz yetmezlik denir.

Venöz yetmezlik belirtileri başlangıçta bacaklarımızda ağırlık hissi, huzursuzluk, dolgunluk ve erken yorulma ile kendisini gösterir. Hastalık ilerledikçe ayakta durmakla artan ağrı, yanma, zonklama, karıncalanma şikayetlerine yolaçar. Sık aralıklarla gelen kramplara neden olabilir. “Varis nedir?” diye sorabilirsiniz. Venöz yetmezlik sonucu yüzeyel venlerimizdeki genişlemeye varis denir. Başlangıçta 1-2 mm çapta, ince kılcal varisler görülürken zamanla 3 mm’den geniş ciltten kabarık, kıvrıntılı varisler oluşur.

Hastalık tedavi edilmediği takdirde bacaklarda şişme (ödem), zaman içerisinde egzama benzeri kızarıklıklar, ciltte kalınlaşma ve hiperpigmentasyon olarak adlandırılan kahverengimsi renk değişikliği gözlenir. Uzun süreli hastalıkta ayak bileği iç kısımlarında venöz ülser olarak adlandırılan yaralar açılabilir.

Geniş ve dışarı doğru kabarık varislerden küçük bir yaralanma sonucu  kanamalar meydana gelebilir. Geniş varislerde pıhtılaşma diğer istenmeyen durumdur. Yüzeyel venlerde görülen pıhtılaşma ile birlikte iltihaplanma da görülebilir. Buna tromboflebit denir. Tromboflebit ağrılı ve hareket kısıtlayıcıdır. Yüzeyel venlerdeki pıhtılaşma klinik olarak, derin toplardamarda görülen pıhtılaşmaya (derin ven trombozu) göre daha hafif seyirlidir. Akciğer emboli riski yüzeyel tromboflebitte daha düşüktür.

Venöz yetmezlik, erken dönemde tedavi edildiğinde geç dönemde görülen komplikasyonlar engellenmiş olur. Venöz yetmezlik tedavisi klasik olarak cerrahidir. Ancak ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinin başarısı, hızlı oluşu, kesi, dikiş ve anestezi gerektirmemeleri, tedavi sonrası iyileşme sürecinin hızlı oluşu günümüzde cerrahiye tercih edilmelerine sebep olmuştur.