Alternatif Tedaviler
Venöz hastalığın ilerlemesini önlemek, tedavi etmek ve durdurmak için alternatif seçeneklere ilgi artmaya devam ediyor. Çalışmalar, birçok bitkisel takviye ve alternatif ilaç için cesaret verici bir potansiyel göstermiştir. Bitkisel ilaçlarla ilgilenenler için, bitkisel tedavilerin semptomları ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini, ancak faydalarının ilacın alındığı süre ile sınırlı olduğunu anlamaları önemlidir. Semptomların altında yatan nedeni düzeltmezler. Alternatif tedavileri düşünenler, uygun dozaj önerilerini, riskleri ve yan etkileri de anlamalıdır.
Semptomları olan hastalar ve venöz hastalık riski altında olabileceklerini düşünenlerin, semptomlarının altında yatan nedeni tedavi etme seçeneklerini anlamak için bir damar uzmanı tarafından değerlendirilmeleri önerilir.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Rutin/Rutositler
Rutositler olarak da adlandırılan rutin, bazı bitkilerde bulunan bir bileşiktir ve venöz hastalık semptomları için yaygın olarak kabul edilen alternatif bir tedavi haline gelmiştir. Rutin, karabuğday, kuşkonmaz, çilek ve bazı narenciye meyvelerinin kabukları gibi yiyeceklerde bulunan flavonoid glikozittir. Çalışmalar, bu flavonoidin kan damarı sağlığı üzerinde etkili olduğunu, varisli damarları, yüzeysel venöz yetmezliği ve venöz ülserleri olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Rutinlerin dolaşımı iyileştirdiği, kılcal damarları güçlendirdiği, iltihabı azalttığı ve venöz ödemi iyileştirdiği bildirilmiştir. Rutin formları (Betarutin 500mg 60 Capsules) Türkiye'de mevcut değildir. Avrupa, Meksika ve diğer Latin Amerika ülkelerinde venöz bozuklukların tedavisi için kullanılır. Kısa süreli tedavi için güvenli görünse de, güvenliği sağlamak ve olumsuz etkilerden kaçınmak için bir profesyonelin rehberliğinde alınmalıdır.
At Kestanesi Özü
Aesculus hippocastanum'un ortak adı olan at kestanesi özü, kronik venöz yetmezliği tedavi etmek için umut verici bir doğal ilaçtır. Damar duvarının normal tonunu desteklediği ve böylece damarlardaki dolaşımı iyileştirdiği tespit edilen bir anti-inflamatuar bitkidir. Yararları, kılcal damarların sızıntısının azalmasını ve alt bacak şişmesinde bir azalmayı içerebilir. Varis çorabına alternatif olarak kabul edilir. Çalışmalar at kestanesi özünün potansiyelini desteklemektedir ve uygun şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili görünmektedir. Türkiye'de jel krem olarak mevcuttur.
Gotu Kola
Centella asiatica olarak da adlandırılan Gotu kola, Asya'ya özgü bir bitkidir. Birçok kullanımı venöz yetmezliğin tedavisini ve yaraların iyileşmesini içerir. Gotu kola, kan damarlarının fibröz dokusunda bulunan bir protein olan kolajen üretimini uyarır. Çalışmalar, damar duvarlarını ve dokularını iyileştirmedeki etkinliğini bildirmiştir. Yararları arasında şişliğin azalması, dolaşımın ve damar tonusunun artması sayılabilir. Gotu kola hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Tablet ve topikal krem formları mevcuttur.
Kırmızı Asma Yaprağı Çekirdeği
Folia vitis viniferae olarak da adlandırılan kırmızı asma ekstresi, venöz yetmezliğin tedavisi için kullanılmaktadır. Kırmızı asma yaprağındaki antioksidanlar kan damarlarını güçlendirebilir ve iltihabı azaltabilir ve bacak dolaşımını korumak ve yorgun, ağır, ağrıyan bacakları iyileştirmek için kullanılır. Kapsüllerde yaygın olarak bulunur.
Tavşan Memesi Bitkisi
Akdeniz'de bulunan, küçük kırmızı meyvesi olan, yaprak dökmeyen bir çalı olan ruscus aculeatus'un ortak adıdır. Kan akışı üzerindeki olumlu etkisi ile tanınır. Son zamanlarda, Avrupa'nın bitkiye olan ilgisi, varisli damarların tedavisi için potansiyeline odaklandı ve Almanya'nın bitkisel tedaviler düzenleyici komisyonu tarafından kronik venöz yetmezlik tedavisi olarak onaylandı. Tavşan memesi bitkisi ile yapılan araştırmalar, etkinliğine işaret ederek bacak şişmesinde azalma olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, kapsamlı güvenlik çalışmaları bildirilmemiştir. Türkiye'de fidan olarak satılmaktadır.
Yaban Mersini
Yaban mersini, kan damarlarını ve kılcal duvarları güçlendiren ve kırmızı kan hücrelerini iyileştiren antosiyanosit adı verilen güçlü antioksidanlar içerir. Yabanmersini takviyeleri, kronik venöz yetmezlik de dahil olmak üzere dolaşım problemlerini önlemek ve tedavi etmek için kullanılır. Yabanmersini meyvesi ayrıca antianjiyogeniktir, yani varisli damarlara yol açabilecek kan damarlarının büyümesini azaltabilirler.
Bromelain
Geniş ve kılcal varislerde, fibrini parçalayabilen, pıhtılaşmayı engelleyen ve daha iyi dolaşımı sağlayan ananasın saplarından elde edilen sindirim enzimidir. Kronik venöz yetmezliğin tedavisine yardımcı olduğu ve varisli damarların neden olduğu şişlik ve ağrıyı önleyebileceği öne sürülmüştür.
Çam Kabuğu Özü
Çam kabuğu özü, çam ağaçlarının iç kabuğundan çıkarılır ve antioksidanlar oligomerik proantosiyanidin bileşikleri (OPC'ler) içerir. Çam kabuğu özündeki OPC'ler, kan damarı duvarlarındaki kolajene bağlanır, kan damarlarını daha güçlü ve daha elastik hale getirir, bu da daha sonra dolaşımı iyileştirir. Anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve venöz yetmezliğe katkıda bulunan kronik inflamasyon semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca bacak ve ayak bileği ödemini azaltabilir. Ekstrakt, son 40 yıldır geniş çapta incelenmiştir ve güvenliğini ve etkinliğini sağlayan birçok yayınlanmış çalışma ve inceleme makalesine sahiptir. International Journal of Angiology'de yakın zamanda yapılan bir araştırma, çam kabuğu ekstresinin hamileliğe bağlı varisli damarların ve örümcek damarlarının görünümünü, şişmesini ve rahatsızlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini öne sürüyor.
Tatlı Yonca Özü
Tatlı yonca, binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan çiçekli dalları ve yaprakları olan bir bitkidir. Tatlı yonca kumarin içerir ve bitki fermente edildiğinde güçlü bir antikoagülan olan dikumarol üretir. Bazen damarlardaki kan pıhtılarının tedavisi için düzenli ilaçlarla birlikte kullanılır. Tatlı yoncanın venöz sağlığı desteklediğine ve varisli damarları, bacak ağrısı ve ağırlığını, flebit ve trombotik durumları hafiflettiğine inanılmaktadır. Tatlı yonca ayrıca idrar söktürücü görevi görür ve aşırı sıvı tutulmasını ve ödemi gidermeye yardımcı olabilir. (Diğer kullanımlar hemoroid tedavisi ve lenfatik sistemin tıkanmasını içerir.) Hamile ve emziren kadınlar tatlı yonca takviyesi kullanmamalı, reçeteli kan sulandırıcı (örneğin varfarin veya Coumadin) kullananlar veya kan pıhtılaşması ile ilgili herhangi bir sorunu olanlar kullanmamalıdır.